måndag 2 april 2012

Vegetariska pannbiffar med potatismos

Vanligtvis så brukar jag inte vara så noga med mått och mängd, men då quornbiffarna blir gegg eller bränt kol så lätt så är det bäst att vara lite extra noggrann just i detta fall.

Mos, Pannbiff, Sås, Lök, Gurka och Avokado i en fin mix.
Pannbiffar på quorn
  • 1dl Mjölk
  • ½dl Ströbröd
  • 300g Quornfärs
  • 2st Ägg
  • Vitlök
  • Persilja
  • Koriander
  • Peppar
  • Salt
  • Lök (Optional)
Potatismos
  • Potatis
  • Smör
  • Mjölk
  • Salt & Peppar
Gräddsås
  • Grädde
  • ½ Grönsaksbuljongtärning
  • Peppar
  • Soja
Blanda Ströbröd och mjölk i en bunke och låt det svälla.
Fördriv tiden, som är någonstans runt fem minuter, med att till exempel skala potatis eller ringa en vän.
Kläck dina två ägg i bunken och blanda i persilja, lite koriander, peppar och salt. Skala vitlöken och pressa även ned den i bunken.
Tillsätt quornfärsen och sleva runt det så det blandas.
Gå loss i bunken med en stavmixer, alternativt pulsa det i en matberedare tills du har en fin smet.
Smaka av och ha eventuellt i mer kryddor. Quorn går tillika nötfärs bra att avsmakas rå.
Låt smeten stå i bunken och dra medan du skalar potatisarna (Om du nu inte gjorde det i momentet innan, då får du använda din fantasi).

Koka upp potatisarna i en gryta med lättsaltat vatten. Skit i att ta tid, det ska bli mos av det ändå inom kort.
Värm upp en stekpanna och klicka i en del smör. Quorn är törstigt så ingen idé att ställa tillbaka smörpaketet i kylen, ha det nära till hands.
Gräv upp en lagom stor mängd quornklet i handen (Hela smeten brukar räcka till fyra biffar) och platta ut den till en finfin biff och lägg den i den nu heta pannan med smält smör.
Undvik att vända biffarna för mycket, de har en tendens att spricka och bli gegg om man bråkar för mycket med dem. Stek dem några minuter på varje sida.

För att förgylla måltiden lite extra kan man nu passa på att skiva en gullök.
När fyra biffar är stekta så kasta i lökskivorna i pannan och låt dem få lite färg, slå därefter i lite vatten och låt det koka bort tillsammans med löken.
Potatisarna kokar lugnt i sin gryta.
Ta bort löken ur pannan och slå istället i en hel del grädde, pyttelite vatten, en buljongtärning samt lite soja. Smaksätt såsen med lite peppar.

När såsen smakar bra, dra pannan av plattan och häll vattnet av potatisen.
Klicka i lite smör och stampa potatisen.
Skvätt i lite grädde, om det blev någon kvar, samt lite mjölk. Krydda med salt och peppar och gå loss med en slev. Vispa det tills det fått en fin fluffig konsistens.

Ett hack av avokado och gurka som fått lite olivolja och örtsalt över sig passar utmärkt till det hela.

2 kommentarer:

  1. Såfi-Den vegetariske.2 april 2012 kl. 21:09

    Mmmmmmmm....Grrrrr!
    Mychett gott, rekommenderas hett till alla vegetariska å ovegetariska människor!

    SvaraRadera
  2. Tack för ett mycket bra recept! Jag har inte sett tipset att mixa quornfärsen tidigare, det gjorde susen. Jag bytte ut hälften av mjölken till ajvar vilket var mycket gott.

    SvaraRadera