fredag 13 april 2012

Vegetariska Enchiladas (och sådana med kyckling i)

Enchiladas passar utmärkt till fredagsmyset, och känner man för att lägga lite extra tid i köket så kan man passa på att blanda egen salsa, sås och guacamole också. Förhöjer matgläjen attans mycket!

Enchilada med hemsnickrad guacamole och salsa
Enchiladasås
  • Vatten
  • Tomatpuré
  • Hackad grön konserverad chili
  • Hemgjord salsa
  • Bortgjord salsa (medium eller stark)
  • Vitlök
  • Oregano
  • Spiskummin
  • Socker
  • Paprikapulver
  • Salt & Peppar
Vegetarisk fyllning
  • Keso
  • Riven Cheddar
  • Salt & Peppar
Kycklingfyllning
  • Kycklingfilé
  • Echiladasås
  • Riven Cheddar
  • Smör
Topping
  • Enchiladasås
  • Gräddfil
  • Svarta oliver
  • Riven Cheddar
Guacamole
  • Avokado
  • Creme Fraiche
  • Vitlök
  • Bortgjord salsa
  • Citron
  • Salt & Peppar
Echiladas
  • Tortillia wrapper
  • Fyllning
Efter denna gedigna lista av ingredienser så får du vara beredd på åtminstone en timma i köket, kanske lite mer. 

Tänk på att jag i detta recept lagar 3st vegetariska och 3st kyckling-enchiladas,
Vill man ha enbart 6st med kyckling så skippar man enbart den vegetariska fyllningen.
Med enbart vegetariska, eller 3st av någon av dem (för en person) så halvera mängden enchiladasås.

Vi börjar med det som bara blir godare av att stå och dra, släng ihop en fin hemgjord salsa efter detta recept.
När salsan är klar så sätter vi igång med Guacamolen.

Gröp ur en avokado och lägg i en skål.
Tillsätt några klickar creme fraiche, en pressad klyfta vitlök och några skedar bortgjord salsa.
Pressa i lite citron och krydda med salt och peppar.
Mosa ihop allt med en gaffel och smaka av.

Ställ den bredvid salsan och låt den dra. Ställ INTE i kylskåpet om du inte föredrar att allt i hela kylen smakar vitlök.

Nu är det dags för enchiladasåsen.
Töm en burk med krossad grön chili i en kastrull.
Häll i 4-5dl vatten och några matskedar tomatpuré.
Finhacka två klyftor vitlök och ös i även dem.
En matsked spiskummin, en nypa socker, lite salt, peppar, paprikapulver och några matskedar oregano hamnar oxå i grytan.

Koka upp och låt det hela puttra i 10-12 minuter. Man kan använda en liten klocka för att inte glömma bort sig.

Medans det hela kokar så fixar vi snabbt ihop den vegetariska fyllningen.
Blanda keso och cheddar i en bunke. Krydda med salt och peppar och blanda runt.
Finns det tid över så passar vi på att hacka lite oliver.

När klockan pinglar så är det dags att dra bort såsen från plattan och hälla i en hel del bordgjord salsa och några matskedar med hemgjord.

Ta ca 5dl av såsen i ännu en bunke (Ja, det blir drivor med disk av detta) och rör ut den med en burk gräddfil och hackade svarta oliver.

I detta skedet så passar vi på att starta ugnen på 200 grader.

Nu ska vi fixa kycklingfyllningen.
Tärna kycklingen i små fina tärningar.
Smält smör i en panna och bryn kycklingen när pannan är varm.
När kycklingen fått färg häller man i det som är kvar av enchiladasåsen, borde vara runt 3-4dl.
Koka upp och tillsätt en hel del med cheddar.
Låt det hela puttra.

Smöra två ungsfasta formar (En för veg och en för djur, vi ska inte tvinga nån som inte vill att äta djur, trots att de är tillverkade av mat =)

Vi börjar med veg:
Lägg en tortilia på en tallrik, klicka i en tredjedel av fyllningen och rulla ihop wrappern.
Lägg den i en av formarna med skarven nedåt.
Upprepa två gånger till.

Häll lite mer än hälften av topping-såsen över och toppa med lite mer cheddar.

Nu tar vi kyckling.
Lägg en tortilia på en tallrik, ta upp mer kyckling än sås ur pannan, själv använder jag min stekspade med hål i (äntligen har jag fattat vad hålen är till för).
Ungefär en tredjedel borde bli bra, om du inte tog för mycket kyckling.
Rulla ihop wrappern och placera i den andra formen.
Upprepa även denna procedur två gånger till.

Häll över det som är kvar av toppingsåsen och lite av såsen i pannan.
Toppa med cheddar.

Stoppa in båda formarna i ugnen i ca 10 minuter.
Under tiden så passar vi på att hacka ananas och gurka. Öppna en burk majs oxå, det är gott till det med.

När tio minuter har förflutit är det bara att hugga in.
Fredagsmyset är ett faktum! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar