Rykande färska direkt från ugnen. |
- 5dl Mjölk
- 5dl Grahamsmjöl
- 5dl Vetemjöl
- Salt
- ½ paket Jäst
- 50-75g Smör
- Ägg
Fyllning kan man göra som man vill, jag gjorde färs (quorn och kött), champinjoner och ementaler samt keso och cheddar (samma som i Enchiladas-receptet). Keso och cheddar smälte bort i ugnen, och pirogerna blev ihåliga med en god smak av ost. Det visade sig perfekt att peta in det som blev över av färsen när pirogerna var klara).
Färs-fyllning
- Färs (Quorn eller kött)
- Gullök
- Tomatpuré
- Oregano
- Smör
- Salt, Pepper & Paprikapulver
Champinjoner & Ementaler-fyllning beståv av skivade champinjoner blandade med riven Ementaler-ost, no more, no less och både ingredienslista och tillagning blev avklarade i denna mening.
Färsfyllningen blev kanongod |
Börja med att smula sönder en halv jäst-tärning i en bunke.
Smält smör i en gryta och tillsätt mjölken. Värm det hela till 37 grader och häll över det i bunken.
Rör tills jästen löst sig och tillsätt sedan ½ msk salt.
Blanda i mjölet lite i taget och jobba degen under tiden med en slev, eller med nävarna.
När degen blivit en deg, lägg en duk över burken och ställ äggklockan på 60 minuter.
Det är alltså dags för degen att jäsa.
Under tiden så ger vi oss i kast med fyllningen.
Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i lite smör. Så snart den börjar få färg, tillsätt färsen.
När även färsen fått färg, rör ner lite tomatpuré och oregano. Tänk på att fyllningen inte ska vara blöt, bara lite geggig.
Smaksätt med salt, peppar och paprikapulver.
Det ryms runt 2-3 msk i varje pirog, så gör inga mängder av fyllning!
Pling säger äggklockan, och degen har nu jäst färdigt för stunden.
Häll ut degen från bunken och dela den på mitten.
Kavla ut degen så den är ungefär ½cm tjock.
Skär ut runda bitar som är ca 15cm i diameter. Jag använde desertskålar som mall.
Det bör bli runt 13-15 piroger.
(Man får alltså inte ut alla bitar på en gång, man får ut 2-3st åt gången. Kavla ut degen igen och skär ut några fler.)
Knäck ägget i en skål och vispa upp det med en gaffel.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och fyll detta med degbitar.
Pensla halva biten med ägg och lägg på 2-3msk fyllning.
Vik den oäggade kanten över fyllningen och tryck ihop pirogen med en gaffel.
När plåten är fylld med piroger (det får plats fler på den när de första är vikta) så täck den med en duk och låter den jäsa i ytterliggare 15 minuter.
Nu är det en bra tid att starta ugnen på 225 grader.
När de jäst färdigt så är det dags för ugnen i ytterliggare 15 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar