Potatisgratäng, falafel och lite grönt. |
- Potatis
- Gullök
- Vitlök
- Smör
- Grädde
- Mjölk
- Ströbröd
- Salt & Peppar
Oftast tycker jag att man ska ha skalen kvar på potatisen, men ibland så ser de inte så aptitliga ut och då är det lika bra att skala dem, så; Skala potatisen och strimla löken. Tänk på att det oftast går åt mer potatis än man tror samtidigt som man oftast gör i ordning för mycket lök.
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg en redig klick smör i en skål och pressa i 3-4 klyftor vitlök. Rör ihop till ett finfint vitlökssmör.
Varva potatis, lök, vitlökssmör, salt, peppar och grädde i en gratängform.
Varva på tills det tar slut på ingredienser, eller tills enbart 2-3cm återstår i formen. Tänk på att gräddmjölken stiger när den kokar!
Fyll på med mjölk till det nästan täcker gratängen. Strössla på ströbröd.
Grädda i ugnen tills den fått finfin färg och potatisen är genomkokt.
Gratängen är utsökt att avnjuta med falafel.
(Ja, jag använder färdiga falaflar, men jag ska snart laga egna... snart...)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar